skip to main content
27. marts, 2018

4 gode råd til at undgå fejl ved tryksagsbestillinger

Gradient effekt

Vi har opstillet 4 gode råd, som du bør gennemlæse, så du undgår fejl ved tryksagsbestillinger

01 | Brug korrekte farver

De fleste tryksager produceres med fire CMYK-farver. Der er selvfølgelig undtagelser, da enkelte tryksager fremstilles med Pantone-farver. I de fleste grafiske programmer kan man vælge hvilket farverum man ønsker at arbejde i. Her vil vil det være muligt at vælge at arbejde i CMYK-farver, frem for RGB-farver. Vælger du at arbejde i CMYK-farver vil skærmen simulerer det færdigtrykte resultat langt bedre, end hvis du arbejder i RGB.

Hvis du er i tvivl om farverne fremstår korrekt, kan du med fordel bestille testtryk hos dit trykkeri. Det kan meget ofte betale sig at gøre brug af testtryk, da det reducere risikoen for ubehagelige overraskelser ved modtagelse af endeligt slutprodukt.

02 | Brug korrekt filtype

Trykkerierne modtager ikke alle filtyper, oftest foretrækker de at modtage filer i PDF-format. Nedenfor er listet nogle af de mest anvendte filtyper:

PDF: PDF-filen skal være optimeret til tryk. Alle billeder bør være i CMYK og have en minimum opløsning på 300 DPI. Skrifter skal være konverteret til kurver/vektor/outlined. Skrifterne kan også være inkluderet i filen, men i det fleste tilfælde konvertere man kurver, for at sikrer et optimalt resultat.

TIF/JPG: Næsten alle grafiske programmer giver dig muligheden for at gemme i billedformaterne TIF og JPG. Gem filen i højeste kvalitet, i CMYK-farver og min. 300 DPI. I tilfælde af tekst på tryksagen, så anbefales det at filen laves i min. 600 DPI for at optimal skarphed. Sorte tekster bør kun ligge i sort farvekanal.

PSD: Undgå at lave tekst til tryk i Photoshop. Selvom du laver en PDF-fil fra Photoshop, laver programmet ikke tekst som rigtige kurver. De ligger som en blanding af vektorgrafik og bitmap. Derfor tilråder vi, at du laver din baggrund i Photoshop og sætter din tekst på i f.eks. InDesign. Alternativt kan du gemme din Photoshop-fil som TIF eller JPG i min. 600 DPI.

EPS: Vektorbaserede programmer som Illustrator giver dig muligheden for at eksportere og gemmen filer som EPS/PDF.

03 | Brug korrekt opløsning

DPI (dots per inch) er det udtryk som definere opløsningen i billeder. Ved at bruge korrekt DPI undgår du at din tryksag bliver grynet og uskarp. Alle trykfiler bør som udgangspunkt ligge i 300 DPI. Selvfølgelig vil der være undtagelser hvor flere/færre DPI er nødvendig. Ofte kan det være næsten umuligt at se forskel på en tryksag med 300 DPI og 150 dpi, hvis tryksagen betragtes på en afstand over 20 cm.

Man siger ofte, at desto større formatet er, desto lavere kan man lave opløsningen. Til f.eks en A1-plakat vil 150 DPI typisk være tilstrækkeligt, og til en Outdoorplakat fx 1 x 5 meter vil 70 DPI ofte være nok. Flere end 300 dpi er sjældent nødvendigt til tryksager. Undtagelser er dog visitkort og andre tryksager med tekst, der er designet i (bitmap) programmer som Photoshop. Her bør der gemmes i min. 600 DPI. De fleste billeder som man finder på nettet har en opløsning på 72 DPI, og bør ikke anvendes i tryksager, da opløsningen er meget lav.

Linket herunder kan hjælpe dig med at udregne pixelstørrelsen på dit billede ud fra højde og bredde i cm, samt opløsningen (DPI). https://www.vesterkopi.dk/da/hjaelp-til/392-billedoplosning.html

04 | Gør plads til beskæring

Husk, at der altid skal være plads til beskæring, når du layouter din tryksag. En god grundregel er at du husker at lægge 3 mm til på alle sider af tryksagen. De ekstra 3 mm skæres væk, men det er alligevel vigtigt, at hele arealet udnyttes.

Har du f.eks. en baggrund, som skal gå helt til kanten, når tryksagen er beskåret, er det vigtigt, at du lader baggrunden fylde hele arbejdsområdet. Man kan sige, at baggrunden i din fil “går ud over kanten”, og du undgår på den måde, at der kommer hvid kant/ramme på tryksagen, når trykkeriet beskærer tryksagen.

Der må ikke placeres vigtige elementer tæt på kanten, da du risikerer, at der skæres i elementerne. Husk derfor at placere vigtige elementer minimum 3 mm fra kanten af det endelige format, dvs. minimum 6 mm fra kanten af arbejdsområdet.

Disse fire råd er nogle af de områder som vi har oplevet udgør de fleste faldgrupper, der er selvfølgelig mange flere områder, men det kan du jo Google dig frem til.

Har du brug for assistance til din tryksag i form af grafisk design, grafisk layout eller grafisk produktion, så hold dig endelig ikke tilbage, vi hjælper dig gerne.

OBS!

Vi kan se du bruger IE10 eller lavere

Internet Explorer 10 eller lavere er forældet og Microsoft leverer ikke længere sikkerhedsopdateringer til disse versioner. Af denne grund understøtter vores hjemmeside ikke længere disse versioner. Vi anbefaler på det kraftigste at opdaterer eller installere en anden browser. For at kunne tilgå vores side, skal du anvende en anden browser eller IE11.

Klik her for oversigt over browsere

Crafthouse ApS - Digitalt bureau
+45 81441337